Nederlands English

Veiling Botswaanse diamant
Vrijdag 24 September 2021
"'s Werelds op twee na grootste ruwe diamant is deze week gepresenteerd in New York. De nog naamloze steen weegt 1175 karaat. Twee jaar geleden werd in dezelfde Karove-mijn in Botswana de Sewelo -diamant gevonden: 1758 karaat. Maar de Cullinan blijft onovertroffen. Met zo's 3106 karaat werd die in 1906 in Zuid-Afrika gedolven. De Cullinan is uiteindelijk in negen aparte stenen gekloofd en geslepen. Een deel belandde in de Britse-kroonjuwelen. De nu gevonden diamant wordt binnenkort geveild. Daarna wordt bepaald in hoeveel die kan worden gekloofd. Samen met deze vondst zijn, uit dezelfde mijn, twee iets kleinere ruwe diamanten van meer dan 1000 karaat gepresenteerd. Verwacht wordt dat er de komende jaren meer van deze grote stenen worden gevonden. Sinds 2015 maakt de Karowe-mijn gebruik van röntgenapparatuur om enorme diamanten te lokaliseren in de bodem."

Bron: Trouw 24 september 2021.
Met de grote opbrengst van deze diamant zou de Botswaanse regering flink kunnen inventariseren in het Botswaans onderwijs en maatschappelijk werk.
Over deze site Ondersteunen van de Bosjesmensen zodat zij in het Central Kalahari Game Reserve kunnen blijven wonen zoals en zolang zij dat willen. Het CKGR was voor hen opgericht.
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies