Nederlands English

31 May 2016
Gisteren aan de sokken gewerkt en aan een evaluatie lijst van welk effect onze giften op de mensen hebben gehad, hebben en nog zullen hebben. Is er verschil in effect te zien tussen mannen en vrouwen, zo ja, wat is het verschil. Of zit het verschil tussen de achtergrond van de mensen en het gebied waar zij geboren zijn. Er zijn te weinig mensen door ons geholpen om uit deze lijst een serieuze conclusie te kunnen trekken, maar het is niet verkeerd om er een begin mee te maken.
Uit Mmegi komt het volgende artikel.
“Weinig om te vieren in Afrika. Op woensdag 25 mei vieren we Afrika dag – de dag de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (Organization of African Unity – OAU) die sinds 2002 de naam Afrikaanse Unie (African Union (AU) draagt – was opgericht in 1953. Maar er is altijd weinig fanfare omstreeks deze dag, wat een teken zou kunnen zijn dat er heel weining over bekend is, of dat er niet veel te vieren is.”
Zie voor het gehele artikel de Engelse pagina op deze website.
(Er heeft zich nog niemand aangemeld om Engelse artikelen in het Nederlands te vertalen.)
30 May 2016
Gisteren verder met de sokken gegaan.
29 May 2016
Gisteren om half elf naar het Cultuur en Sport Festival gegaan, op het sporterein in Beilen. De verwachtte regenbuien kwamen niet, gedurende 5 minuten kwamen er wat spettertjes naar beneden. Omstreeks 2 uur kwam de zon door en die bleef. Halverwege de rit naar huis was er een klein buitje met grote druppels, wat tien minuten duurde.
Er waren niet veel bezoekers, misschien omdat het festival voor de eerste keer gehouden werd. Het was wel gezellig. Verkocht: 1 kippetje en 2 muizen. Een paar leuke gesprekken gevoerd en verder lekker uitgerust. De muisjes die ik op mijn hoed had genaaid veroorzaakten vrolijke gezichten. Ik heb een foto van mijn hoofd (en hoed) laten maken, die “ingeplakt” is in een foto waar ook voetballer Messi op staat. We lopen heel hard naast elkaar te rennen, ik neem aan achter de bal aan.
28 May 2016
Gisteren een klein stukje sok gebreid.
Het bericht kwam dat we zaterdag een kraam mogen gebruiken op het festival, dus ben ik druk bezig geweest om kippetjes, muisjes, andere breispul, sieraden uit Botswana, mijn kanarie gele regenjas, plastic om de kraam te bedekken als het ging regenen (volgens de weersvoorspelling zou het gaan gieten en onweren) bij elkaar te verzamelen.en in te pakken.
27 May 2016
Gisteren aan sokken gebreid.
26 May 2016
Gisteren aan sokken gebreid.
De tekeningen zijn in de winkel opgehangen in een knus klein paskamertje. De stichting die de tentoonstelling organiseert, heeft voor as zaterdag een groots cultureel evenement georganiseerd waar wij misschien een kraam kunnen krijgen om muisjes en kippetjes te verkopen. Jammer dat de weersvoorspelling regen en onweer voorspelt.
De stichting zou graag meer gebruik willen maken van leegstaande winkels om leuke culturele dingen te doen, muziek, toneel, eten, drinken. De financiën van de stichting zijn echter niet ruim genoeg om dit te bekostigen. Dus gaan ze kijken naar mede fianciers.
25 May 2016
Gisteren een paar sokken afgemaakt e naan een nieuw paar begonnen.
In de leegstaande winkel waar ik de tentoonstelling “Muizen en andere dieren” wilde organiseren, wordt van half mei tot half juni een tentoonstelling over amateur kunst gehouden. Daar kunnen tekeningen van mij bij opgehangen worden om te verkopen voor SEMK Botswana. Tevens heb ik geïnformeerd naar een kraam op de goederenmarkt in Westerbork op 19 juni, voor de verkoop van muisjes, kippetjes en ander breiwerk.
24 May 2016
Het is saai geworden hier, gisteren weer aan de sokken gewerkt.
De brief aan de automonteur student en die aan zijn ouders is verstuurd aan Nampol, hopelijk lukt het ze om hem door te sturen.
Gelezen in Mmegi: Moedertaal is een hete aardappel. Het gaat over de aandacht die verschillende partijen, waaronder de speciale VN Rapporteur voor culturele rechten, Farida Shaheed, tijdens de 15de bijeenkomst van het Vaste Forum voor Inheemse kwesties hebben gevraagd dat les gegeven wordt in de moedertaal op kleuter- en lagere scholen. “Het risico van verdere achterstand die kinderen in afgelegen gebieden oplopen is zeer groot, als zij geen of weining invloed ondervinden van Setswana (officiële taal in Botswana) in hun families en omgeving, speciaal diegenen die in kostscholen verblijven zonder de ondersteuning van hun families. Dit verklaart waarschijnlijk de hoge uitval en het mislukken van Bosjesmensen kinderen en jongeren in het onderwijs.” Aldus Farida Shaheed.
23 May 2016
Gisteren aan sokken gewerkt.
Begonnen met een brief aan de auto monteur student te schrijven.
22 May 2016
Gisteren aan de sokken gewerkt.
In het boek “Hunter & habitat in the Central Kalahari Desert” van George B. Silberbauer, schrijft hij hoe Bosjesmensen omstreeks 1950 hem vertelden dat zij parasiteren zagen als jagen. Volgens mij klopt dit niet met hun oorspronkelijke leefstijl (om alles met elkaar te delen). Nu heb ik dit “jagen” ook gezien bij andere groepen dan de Bosjesmensen, ook mensen uit het buitenland. De vraag is dus, of “jagen” in de cultuur van de Bosjesmensen zit, of dat zij dit overgenomen hebben van andere groepen. Hoe het ook zij, jagen is tegenwoordig verboden in Botswana, dus ook parasiteren. Dit staat nog niet in de wet, maar zou er in moeten komen.
21 May 2016
Gisteren weer een paar sokken afgemaakt en verkocht en aan een nieuw paar begonnen.
Van een antroploog vernomen dat ook hij mensen die zoals de automonteur student misbruik maakten van geboden hulp is tegen gekomen. Dit is een nieuw onderwerp om te bestuderen. Maar eerst moet de beste manier gezocht worden om de student tot de orde te roepen.
20 May 2016
Gisteren nog steeds bezig met de sokken.
Wij kregen van Nampol het bericht dat de automonteur student opgehouden is met zijn studie en terug gegaan is naar zijn dorp. Hij had om een extra toelage gevraagd om zijn familie te ondersteunen. Dit hadden wij hem niet aangeboden, dus waar hij dit idee vandaan krijgt?
De Bosjesmensen delen alles met elkaar (alhoewel daar ook verandering in is gekomen, sommigen zorgen heel goed voor zichzelf). Oorspronkelijk hadden ze alleen bezittingen die in de natuur gevonden werden, dus aan iedereen toebehoorden. Het zorgen voor elkaar was nodig om gezamenlijk te overleven, ieder op zich zou dat niet gelukt zijn. Bv, het jagen lukt alleen jonge mannen (voor praktische redenen mochten vrouwen niet jagen) en zodra ze hiervoor de conditie niet meer hadden, was het verkrijgen van vlees onmogelijk geworden. Dus dan is het goed als je in een groep werkt en de ouderen mee laat delen van de vangst.
Hun goede punt, het delen, is door gewijzigde omstandigheden nu een valkuil geworden. De achterliggende reden van de hulp die hen gegeven wordt, wordt door hen vaak niet gezien. Zo kregen Bosjesmensen in Namibië geiten om mee te fokken en zo een inkomen te genereren. Toen familieleden die geen eten hadden dit vernamen, gingen zij op visite en eisten dat de geiten geslacht werden want zij hadden honger. Dus: einde geiten en inkomsten.
Wij hebben al eerder een student gesponsord waarvan ik weet dat hij één keer geld aan zijn ouders heeft gegeven om eten te kopen, met als gevolg dat hij zelf ruim een maand moest zien te overleven met ongeveer € 25. Zelfs in Botswana is dat te weinig. Maar wie weet heeft hij dat tijdens de rest van zijn studie ook gedaan. En ging zijn geld niet op aan dagga, zoals het vermoeden was.
Van de twee dames die wij gesponsord hebben, hebben wij niet gemerkt dat zij geld aan hun ouders gaven.
Er moet dus iets gebeuren om hen er op te wijzen dat het niet verstandig is de gans met de gouden eieren te slachten.
In Mmegi stond een artikel met de kop: Alle hens aan dek. Het gaat over de droogte in zuidelijk Afrika en de consequenties die dit heeft. Gevolgen waar ik, en waarschijnlijk meer mensen, niet aan gedacht had. Helaas heb ik geen tijd om het te vertalen, voor de Engels taligen staat het hele artikel op de Engelse pagina. Mocht er iemand zijn die er plezier in heeft om het te vertalen, dan horen wij dat graag.
19 May 2016
Gisteren weer aan sokken gewerkt.
Ik begin mijn hoop op betere omstandigheden voor de inwoners van het CKGR te verliezen. En het is niet de eerste keer dat de mensen verbeteringen zijn beloofd die niet zijn gegeven. In 2011 heb ik contact gehad met de manager van Gem Diamonds, de eigenaar van de Gope diamant mijn (nu geheten Ghaghoo mijn). Dit naar aanleiding van een interview in een krant, waarin gemeld werd dat Gem Diamonds iets voor de mensen in Gope zoud gaan doen, nl zaden geven. Mijn vraag was, wat de Bosjesmensen met zaden moesten doen als er geen water was omdat er geen pomp was. Het antwoord was, dat hier over een misverstand was, maar dat zij wel een gedeelte van de baten van de diamnt mijn met de Bosjesmensen gingen delen. Maar ik moest begrijpen dat dit in overeenstemming met de wet van het land moest gebeuren. (Op dat moment was het verboden om water aan de Bosjesmensen te geven.) Gem Diamonds wilde een stichting oprichten om de Bosjesmensen te ondersteunen met het opzetten van ecotoeristische activiteiten in en om hun gebieden. Over ongeveer een jaar zullen er resultaten te zien zijn. Wat het water betreft was het antwoord zeer vaag, maar in 2012 zou het allemaal beter zijn.
Omdat ik geen vertrouwen had in de realisatie van de pompen, antwoordde ik het gevoel te hebben om zelf putten te moeten laten slaan. Het antwoord was dat we moesten wachten op de regering van Botswana om te besluiten hoe de aanleg van de pompen zou gebeuren, alvorens hier geld voor in te zamelen.
Ik heb begrepen dat Gem Diamonds de oude put in Mothomelo heeft hersteld. In ieder geval was die in 2013 geïnstalleerd en heb ik er zelf water van gedronken. Ook zouden zij een put in vier andere dorpjes hebben geslagen, helaas bevatten die zout water, waarna de werkzaamheden zijn gestaakt. En volgens mij nog niet weer zijn opgepakt.
Wat betreft de eco toerisme activiteiten, is het mij onbekend of dit gebeurd is.
18 May 2016
Gisteren verder gegaan met sokken.
Nog steeds geen bericht ontvangen over de jongen met epileptische aanvallen. Ook geen nieuws over de voorzieningen die in het CKGR gebracht zouden worden.
17 May 2016
Gisteren een paar sokken afgemaakt en aan een nieuw paar begonnen.
Wij zullen niet aanwezig zijn bij het Kuna festival. Ik mag er blijven slapen in een tent waar ook andere mensen slapen. Dat lijkt mij niet prettig, dus heb ik ons afgemeld.
16 May 2016
Gisteren aan sokken gebreid.
15 May 2016
Gisteren de sok weer wat langer gemaakt.
Ik heb geprobeerd om lid te worden van Flying Blue, de groep waar Air France bij hoort. Je kunt als lid airmiles sparen en bonus punten verzamelen bij iedere vlucht die je met hen maakt. Hoe het helemaal werkt begrijp ik niet. Ik vond het moeilijk om een account aan te maken. Het lijkt wel of je de gegevens vraagt om hun kluis te plunderen. Van de Star Alliance group ben ik ook lid, maar bij hen ben ik nog niet verder gekomen dan de500 start punten. Ik wist niet dat je bij het inchecken van een vlucht moest melden dat je lid bent. Ik heb verschillende vluchten gemaakt met Egypt Air, TAP en Lufthansa, die tot deze groep behoren, dus heel wat air miles misgelopen. Ach, als ik geen lid was geworden had ik ze ook niet gehad.
14 May 2016
Gisteren een klein stukje sok gebreid.
13 May 2016
Gisteren aan een nieuw paar sokken begonnen.
Gisteren begon ook de conferentie over wereldwijde corruptie bestrijding in Londen. Bij de opening vertelde de Britse minister president Cameron aan de koningin hoe corrupt landen als Nigeria zijn. Dit deed hij staande voor een tv camera, misschien wist hij niet dat die nog aan stond. Dit was een niet te missen kans voor de Nigeriaanse president Buhari om de bal recht in het Britse doel te schieten. Hij zei dat het waar is. Maar wat kon hij er mee? Nigeriaanse ruwe olie wordt op grote schaal gestolen. De winst wordt witgewassen in internationale fianciële centra door grensoverschrijndende criminelen. Eén van de meest vooranstaande centra is in Londen en een groot deel van het geld blijft daar, voornamelijk in vast goed. Buhari noemde corruptie een kanker die de samenleving aantast. En het is wereldwijd vertakt. “Het maakt geen onderscheid tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden”, merkte hij fijntjes op. Ook zei hij geen excuses te willen, maar geld.
12 May 2016
Gisteren een paar sokken afgemaakt en verkocht.
Er zijn in Botswana meer agrarische bedrijven dan Agric Fountain die graan, kunstmest en landbouwmachines verkopen. Het schijnt echter normaal te zijn dat de regering een specifiek bedrijf helpt met het promoten van de artikelen. Niet iedereen is het hier mee eens, zoals te lezen is in het artikel in Mmegi van 11 mei: “Een parlement zonder ethiek.” Het parlement zou een wet op zichzelf zijn, volgens de verlaggever. “Het Wilde, Wilde Westen waar de leden zich kunnen, en soms ook gedragen als cowboys, vanuit de heup schietend en er mee weg kunnen komen.” Tenminste, dat is wat correct denkende inwoners gisteren kunnen en moeten concluderen van de schokkende ontboezeming van de voorzitter van de Nationale Bijeenkomst, dat er geen ethiek code voor leden van het parlement is. Vijftig jaar na de onafhankelijkheid (op 30 september as, om precies te zijn) is dit, ook bij de meeste politieke partijen, nog niet geregeld.
Zie voor het gehele artikel op de Engelse Pagina.
Mmegi voegt hier nog aan toe met haar “Wijsheid van de dag”:
“Als er een gebrek aan eer is in de regering, is de moraal van alle mensen vergiftigd.” Uitspraak van Herbert Hoover.
Beschrijving van het Botswaanse Parlement. Het is verantwoordelijk voor de legalisatie en overzicht van het land. Het bestaat uit 63 Parlements leden, te weten: de staats president, 57 gekozen leden, 4 speciaal gekozen leden, en de voorzitter van de Nationale Bijeenkomst. De 4 speciaal gekozen leden worden geselecteerd door de President.
11 May 2016
Gisteren aan sokken gebreid.
10 May 2016
Gisteren weer aan sokken gebreid.
Mmegi meldt op 6 mei:
In het noorden van Botswana worden boeren geholpen met het verbouwen van sorghum (een glutenvrije graansoort waar oa pap en bier van wordt gemaakt) door Agric Fountain. “Ons belang is om er op toe te zien dat boeren in Botswana volgens de vereiste normen een goede oogst hebben en in staat zijn het land te voeden en zodoende de import te stoppen.” Aldus een woordvoerder van Agric Fountain. Tevens bieden zij grond onderzoek aan, technisch advies en verkopen zij landbouw producten en landbouwmachines.
Er is aan enkele boeren het soort sorghum Pannar 8906 gedoneerd, welke in drie maanden rijpt en niet veel water nodig heeft. Eén van de ontvangers van de zaden had 11 hectare ingezaaid en verwacht 50 zakken per hectare te oogsten. Als de Amerikaanse stier worm hem tenminste niet voor is, die bij een collega boer zich te goed heeft gedaan aan het graan. Een andere boer had 70 hectare ingezaaid en verwacht ruim 1000 ton te oogsten. Hij had ook chemicaliën en kunstmest gekocht van Agric Fountain en gratis advies gekregen hoe dit te gebruiken. Verderop in het artikel zegt de woordvoerder dat hun diensten aangeboden worden met minimale kosten.
De minister van landbouw stimuleert de boeren om te overwegen kunstmest te gebruiken voor hun gewassen en ook een kunstmest om onkruid te voorkomen, voor een betere oogst. De minister juicht het toe dat Agric Fountain te boeren ondersteunt en spoort hen aan om samen te werken met de regering om de landbouw in het land te verbeteren.
Zie voor het gehele artikel op de Engelse pagina.
Ik vraag me af of er geen andere bedrijven zijn die granen, kunstmest, onderzoek en machines verkopen.
9 May 2016
Gisteren aan sokken gewerkt. Het schiet niet op omdat er momenteel veel werkzaamheden in en om het huis zijn. Wel kunnen denken over de aanpak van het lesgeven bij Nampol.
8 May 2016
Gisteren aan sokken gebreid en de kruimeldief verkocht.
De Bosjesmensen zijn niet de enigen die van hun land en cultuur werden en worden beroofd. Veel inheemse volkeren over de hele wereld hebben hier onder geleden, en lijden er nog onder, waaronder de Maasai in Kenia en Tanzania. Kortgeleden hebben zij de Avaaz gemeenschap (http://www.avaaz.org/nl) om hulp gevraagd.
De Maasai hebben sinds tientallen jaren zich verdedigd tegen stropers, biljonairs die hun land willen kopen om er safari lodges op te bouwen en kortzichtige regerings ambtenaren. Een Maasai gemeenschap in Kenia kreeg het idee om zelf op hun land een reservaat te beginnen, en door hen bestuurd. Niet alleen worden hun thuisland en de gewoonten van hun voorouders op deze manier beschermd, maar het zal een nieuwe doorgang voor wilde dieren creëren, een cruciale plek waar olifanten, leeuwen en wildebeesten vrij kunnen rondzwerven. De Maasai hebben Avaaz gevraagd om geld bij elkaar te krijgen voor het kopen van een stuk land. Normaal gesproken is Avaaz jaren bezig om een regerings reservaat op te zetten, en dan gebeurt het vaak dat de ambtenaren falen om het te beschermen.
Zie voor het gehele artikel op de Engelse pagina.
Ofschoon ik denk dat dit een fantastisch plan is, heb ik mijn twijfels of de Maasai in staat zijn het te besturen zonder uit elkaar te vallen door interne ruzies. Aan de andere kant, bestaande reservaten worden ook niet altijd goed bestuurd. De tijd zal het ons leren.
Talisman luxe reizen bied een 9 daagse reis naar de Okavango Delta aan vanaf € 6.325 per persoon. (Dit mag heel veel lijken, maar als je deze reis zelf zou organiseren kost het je meer. De accomodaties alleen al zouden ongeveer € 5.380 kosten.) Hier voor krijg je: verblijf, 3 maaltijden per dag,frisdranken, huis wijnen, plaatselijke sterke drank en bieren, thee en koffie, frisdranken gedurende de safari’s, wasserij, verzekering voor spoedeisende medische evacuatie, BTW en vervoer naar en van de landingsbaan bij de accomodaties, en reservaat toegangs kaartjes.
Het enige wat je hebt te doen is te hopen dat de dieren dichtbij je komen (maar niet te dicht bij en in een slecht humeur) gedurende de safari’s.
7 May 2016
Gisteren aan een nieuw paar sokken begonnen.
De kruimeldief (stofzuiger) die gisteren opgehaald zou worden, is niet opgehaald. Zonder enige uitleg kwam de koper niet opdagen..
We kregen een email van Helpfreely. Dit is een organisatie die iets opgezet heeft zodat de klant bij het kopen van een artikel in en webshop een uitgenodiging krijgt om iets extra te betalen voor een goed doel. SEK Botswana werd uitgenodigd om deel te nemen aan het ontvangen van giften. Eén van de online bedrijven was Swarkowsky. Ik heb op hun website gekeken, maar kon op de start pagina niets vinden over Helpfreely. Ook bij het invullen van een aankoop formulier kwam er geen informatie. Wij hebben bedankt voor het aanbod door de email weg te gooien.
6 May 2016
Gisteren aan sokken gebreid.
5 May 2016
Gisteren verder gegaan met sokken en trui.
De vaste Tweede Kamer Commissie heeft antwoord gegeven op de vraag die wij hebben gesteld. (Zie 20 april) De brief is in een procedure vergadering behandeld en voor kennisgeving aangenomen. Wij werden bedankt voor het toezenden van de brief. Wij zijn er op dit moment niet mee opgeschoten, maar wie weet of iemand zich in de toekomst de vraag nog zal herinneren en dat er dan wel serieuze aandacht aan gegeven wordt.
Verder gegaan met het sorteren van spullen om mee te nemen naar Botswana en wat weg te doen naar Het Goed.
4 May 2016
Gisteren aan sokken en trui gewerkt.
Nu de kamer waar de 2de hands artikelen in stonden bijna leeg is, kunnen de spullen in de logeerkamer daar naar toe. Dit zijn kleren, speelgoed, ed die ooit nog eens naar Botswana meegenomen moeten worden. Volgende week hebben we gasten, dus moet de logeerkamer schoon gemaakt worden.
3 May 2016
Gisteren verder gebreid aan sokken.
The Herald (De Heraut), Zimbabwe, 2 mei 2016 meldt:
Zimbabwe: Regering verijdelt EU verzoek om jachttrofee import te verbieden.
De regering heeft het verzoek van de EU om de import van jachttrofeeën vanuit Zimbabwe tegen gehouden, zei een Kabinet minister, met de verwachting dat de export van wilde dieren van de regio zal stijgen.
Dit was nadat de regering enorme campagnes had opgezet tegen het verbod, met als reden dat het verbod grote gevolgen zou hebben voor ’s lands economy.
De VS legde vorig jaar een verbod op jachttrofeeën die in de regio waren geschoten, na het doden van Cecil de Leeuw door de Amerikaanse tandarts, Walter Palmer. In de afgelopen weken had de EU opnieuw het verbod op de import aan de orde gesteld, speciaal die vanuit Zimbabwe.
In een interview met The Herald kortgeleden zei de minister voor Milieu, Water en Klimaat, Oppah Muchinguri- Kashiri dat Zimbabwe met succes de invloed van de EU had weerstaan.
Volgens haar was het gevolg hiervan dat er slechts 135 voorstemmers waren, terwijl dit er 376 hadden moeten zijn.
Zie voor het gehele bericht op de Engelse pagina.
2 May 2016
Gisteren verder gegaan met de sokken en een partij bakelieten grammofoonplaten verkocht.
1 May 2016
Gisteren aan een nieuw paar sokken begonnen.
Verder gegaan met spullen inpakken, totdat de dozen op waren en er in de plaatselijke winkel geen geschikte dozen bleken te zijn.
Het weer was zoals dit vroeger op Koninginnedag was, zonnig en droog. Bij de invoering van de Koningsdag twee jaar geleden was de datum gewijzigd van 30 naar 27 april, omdat dit de datum van de verjaardag van de Koning is. Als het volgend jaar weer slecht weer is op 27 april en mooi weer op 30 april, ga ik handtekeningen inzamelen om een referendum te houden met als doel Koningsdag op 30 april te vieren.
Geschiedenis
2015
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2016
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2017
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2018
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2019
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2020
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2021
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
2022
JanFebMaa
AprMeiJun
JulAugSep
OktNovDec
Cookie vrij - Deze website gebruikt geen cookies